Strelja sodobni Kupido na slepo?

Zmenki so pomembna socialna aktivnost, ki v vseh kulturah pomeni določene rituale, s katerimi mladi prehajajo iz obdobja najstništva v zgodnjo odraslost. Tovrstno “šolanje” za medsebojne odnose ima v različnih okoljih svojevrstne značilnosti. Pri Američanih so zmenki sestavni del življenja, njihov namen je najti partnerja, s katerim se bo prijetno družiti pri obiskih kina, barov ali najpogosteje pri večerji v restavraciji. Pobudo za zmenke dajejo tako moški kot ženske in se zanje najraje dogovorijo po telefonu. Običaj “our time” pomeni, da stroške na zmenkih plačata oba.

V Angliji se prvi zmenki pričnejo v najstniških letih, zanje se najraje dogovorijo s SMS-sporočili in si pred zmenkom precej dopisujejo. Popiti preveč na prvem zmenku ni sporno. V Rusiji so priljubljena mesta za zmenke kavarne in plesni klubi. Njihov osnovni namen je poiskati primernega partnerja za skupno življenje in ustvarjanje družine. V špansko govorečih državah gre dekle na zmenek šele, ko ji pripravijo zabavo, imenovano “quincinera”, s katero se slavi njen petnajsti rojstni dan.

V zadnjih letih pri japonskih najstnikih opažajo, da dajejo prednost dokončanju šole in zmenke prestavljajo na kasnejši čas. Običaj je, da se mladenič sreča s starši, ko odpelje njihovo hčerko na zmenek. Na zmenkih je velikokrat priljubljeno pitje zelenega čaja, ki je popularna pijača. Med japonskimi najstniki je zelo popularna računalniška igra, ki simulira virtualne zmenke. V mnogih kulturah zmenki mladih po lastni izbiri niso običajni, ker je zveza med dvema dogovor med družino fanta in družino dekleta, kot na primer v Indiji.

Je ljubezen v zahodnem svetu precenjena vrednota? Lectova srca in čokoladni bomboni za valentinovo, romantični zmenki, razkošne poroke, spletno iskanje princa na belem konju… vse je podrejeno ljubezni. V zahodni kulturi slavimo najprej ljubezen, nato poroko in upamo na večno srečno skupno življenje. Zanimivo, v vseh kulturah ni tako.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *