Ste živčni in nemirni?

Anksioznost muči skoraj vsakega petega Zahodnjaka, pa čeprav večina to težavo označuje le kot nenehno živčnost. Veliko ljudi toži tudi zaradi nemira in nespečnosti, pa tudi občutka, da niso kos vsem izzivom, ki jih prinaša življenje. Anksioznost nikakor ni prijetna, sploh, če postane kronična, zato je treba narediti vse, da jo preprečimo. Če se le da, moramo živeti tako, da do nje sploh ne pride. Je namreč znak, da nismo v stiku sami s sabo in da ne poslušamo sebe, ampak tempo, ki nam ga narekuje okolica. Prav zato smo nenehno živčni, nemirni, nesrečni in nezadovoljni. Zaradi tega se še težje umirimo in tako pademo v začarani krog, iz katerega se je težko izkopati. Anksioznost tako postane del našega življenja, zelo pomembno pa je, da se naučimo spopadati z njo.

Kako premagati anksioznost?

Vsak, ki je kdaj občutil anksioznost, ve, da gre za neprijeten občutek. Gre namreč za občutek, da nas vodijo naša čustva, namesto, da bi jih obvladovali mi sami. Za premagovanje anksioznosti je zelo pomembno, da se začnemo zavedati teh občutkov. Da si pri sebi priznamo našo nemoč, da jih premagamo. Čeprav se sliši paradoksalno, je namreč prav to najpomembnejši korak na poti do premagovanja te težave. Anksioznost je namreč ena od psihičnih motenj, ki jo je treba najprej ozavestiti, da jo lahko premagamo. Prvi korak je torej ta, da svoji težavi damo ime in da zmoremo razumeti, kaj se z nami dogaja.

Ko razumemo, kaj je anksioznost in kako vpliva na nas, lahko šele začnemo razmišljati o tem, kako bi spremenili način svojega delovanja ali razmišljanja. Narediti moramo vse za to, da preprečimo, da do anksioznosti sploh pride. Na začetku nam to ne bo uspevalo, saj gre za dolg proces, a sčasoma se bomo naučili bolje obvladovati stresne situacije. To nam bo dalo samozavest, da bomo naslednjič reagirali še bolj odločno in manj živčno. Na tak način nas bo naša anksioznost kmalu manj obremenjevala, kar pomeni, da bomo na dobri poti, da jo premagamo.

S pomočjo psihoterapevta gre lažje

Zelo dobro dene, če težave, ki nas mučijo, komu zaupamo in se z njim pogovorimo. Tako se nam odvali kamen od srca in lažje zadihamo. S tem pa dobimo tudi nov zagon za reševanje težav. Enako velja tudi za anksioznost. Psihoterapija je pri njenem premagovanju zelo učinkovita, zato se vam splača poizkusiti z njo. Dober psihoterapevt je namreč tudi dober poslušalec ter seveda strokovnjak, ki vam bo znal svetovati, kako premagati anksioznost in zaživeti mirneje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *