Solarni kolektorji in sistemi na naših strehah

Gre za elemente, ki so robustne narave in izjemno odporni na vreme. Primerni pa so za pogrevanje sanitarne vode. Nekateri jih cenijo tudi zato, ker so odlična podpora pri ogrevanju. Na njihov račun tako lahko privarčujemo kar lepo vsoto denarja. Vse več ljudi se odloča za namestitev sončne elektrarne na svoje strehe. Na trgu je veliko ponudnikov, ki nudijo ugodno namestitev in vzdrževanje sočnih elektrarn. Čakalna doba za ogled znaša tudi do 90 dni. Za ogled je potrebno plačati od 50 do 150 €, odvisno od ponudnika. Cena investicije je odvisna od velikosti sončne elektrarne. Povprečna cena se giblje okoli 10.000 € za štiri člansko gospodinjstvo.

Kolektorji so primerni za na in v  strehe

Solarni kolektorji in sistemi so torej elementi, ki jih montiramo na naše strehe. Izvedba njihove montaže je tako mogoča na novogradnjah kot tudi na starogradnjah. Na obstoječo streho se montirajo z nastavljivimi ter izredno stabilnimi strešnimi sidri. Nekateri tovrstni kolektorji pa se montirajo v streho. Ti pa omogočajo izjemno kvalitetno integracijo v strešno konstrukcijo. Obstajajo pa tudi sistemi za ravno streho. Kolektorji se tam montirajo na pritrjene ter ravne površine. V nadaljevanju se tovrstni sistemi nastavijo na idealni kot sonca.

Kaj pa sploh so sončni kolektorji?

Gre za naprave, ki lahko nosijo več imen. Nekateri jih imenujejo tudi solarni kolektorji in sistemi. Take naprave imajo nalogo, da sprejemajo sončno sevanje ter ga nato shranjujejo v obliki toplotne energije, in sicer  v hranilniku. Veljajo za enega od najbolj ekoloških ter ekonomičnih načinov za segrevanje vode. Z njimi lahko dosežemo kar do 80 % potreb po topli vodi. Ta se uporablja predvsem za umivanje, kuhanje, ogrevanje prostorov ter podobno. Najboljša možna oblika kolektorjev je zmožna vzdrževati toplo vodo tudi več kot tri dni.

Obstaja več tipov teh naprav

Na trgu seveda obstaja več vrst kolektorjev. Izjemno priljubljeni so vakumski, ki delujejo na principu vakuumskih toplotnih cevi. Prav tako pa se pogosto uporabljajo tudi ploščati, ki so sestavljeni iz posameznih delov, ki zmanjšujejo izgube toplote. Strokovnjaki pravijo, da so solarni kolektorji in sistemi idealna dopolnitev kondenzacijskih sistemov ter tudi toplotnih črpalk.

Na trgu torej obstajajo naprave, ki lahko še dodatno izboljšujejo že nameščene sisteme. Med njimi so izjemno aktualni sončni kolektorji, ki jih lahko opazimo na marsikateri strehi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *