Robotska orodja tudi na naših vrtovih

Ena izmed pogruntavščin zadnjega časa so robotska orodja, med njimi spadajo tudi robotske kosilnice. V tem članku si bomo ogledali nekaj prednosti in slabosti tega orodja.

Če se najprej lotimo prednosti, ki jih robotske kosilnice imajo pred navadnimi, ki jih poganja naša pomoč. Ena glavnih prednosti robotskih orodij na sploh je ta, da ne potrebujejo skoraj nič človeške pomoči za delovanje, potrebna je le začetna pomoč pri zagonu robota. Ko je kosilnica sprogramirana, boste imeli travo pokošeno vsak dan v tednu, med počitnicami in prazniki in vse to brez kakršnih koli skrbi ali napora. Čeprav so vrtne kosilnice izredno napredovale v zadnjih letih, se pri vseh izdelkih ne bomo mogli izogniti ročnemu delu, robotska kosilnica pa ravno ta faktor učinkovito odpravi.

Ali vas skrbi poraba ali vpliv na okolje? Ne skrbite za razliko od nekaterih standardnih kosilnic, ki delujejo na gorivo ali elektriko, robotske kosilnice delujejo na baterije oz. akumulatorje. Zaradi baterije emisij ni, poraba pa je od 10 do 30 W, kar je primerljivo z žarnico.

Vredno je omeniti tudi da so robotske kosilnice zelo tihe, dosegajo glasnost do 65 db, pa tudi da ne dvigajo pokošene trave v zrak, kar je lahko pomemben faktor za ljudi z boleznimi dihal.

Seveda ima vsaka stvar tudi svoje slabe strani, ena največjih minusov ki jih imajo robotske tehnologije, je njihova cena in nič drugače ni pri robotskih kosilnicah. Za robotskega kosilca trave bomo odšteli od 1500€ pa vse do 3000€ odvisno od dodatnih funkcij ki nam jih kosilnica nudi.

Prav tako bi mogoče bila kosilnice lahko bolje izdelana, vsaj glede varnosti, tako proti lastnikom, kot pa tudi kraji.

Pri robotskih kosilnicah prednosti pretehtajo slabosti, seveda pa je največja slabost njihova cena in če vas ta ne odvrne vam nakup kosilnice priporočamo. Vsekakor je v vsaki lopi dobrodošlo pravo orodje in po vsej verjetnosti bodo v prihodnosti izumili še kar precej robotiziranega orodja, zato se vam novice splača spremljati. Ta orodja nam bodo prihranila precej časa in preglavic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *