Naložbe v zlato in srebro

Nakup in odkup zlata sta popularna že kar nekaj časa, nič pa ne kaže, da bi se kaj spremenilo. Kot smo že omenili je najbolj popularno vlaganje v naložbeno zlato ali pa srebro. Mogoče se sprašujete zakaj? Zato ker je vlaganje v plemenite kovine najbolj donosno na dolgi rok, svojo ceno pa držijo že kar dolgo časa.

Tako naložbeno zlato, kot tudi srebro v Republiki Sloveniji nista obdavčena, zato je trgovanje z njima še toliko bolj donosno. Zadnje čase se vam predvsem splača vlagati v naložbene kovance ali manjše količine zlata. Ko se pojavi potreba po prodajanju lahko prodate le majhno količino zlata in srebra, ostalo pa pustite za hude čase. Veliko težje vam bo prodati eno kilogramsko zlato palico kot pa več manjših zlatih palic.

Seveda je varčevanje s plemenitimi kovinami smiselno takrat, ko imate namen varčevati za daljše obdobje, nakup srebra in zlata za kratki rok se vam ne splača. Nakup le tega pride v poštev takrat, ko bi varčevali za obdobje več let, mogoče 5, celo 10 let. Ko se odločate med zlatom in srebrom, je odločitev precej težka. Vsaka kovina ima svoje specifične lastnosti. Na začetku se vam veliko bolj splača vlagati v manjše enote, kasneje pa tudi v večje. Manjše enote so veliko bolj likvidne.

Se sprašujete kje kupiti zlato ali srebro? Kupite ga lahko v različnih poslovalnicah po Sloveniji, možen pa je tudi nakup na spletu. Čeprav vas mogoče skrbi nakup zlata prek spleta, naj vas nič ne skrbi, saj so te nakupi legitimni in vas nima kaj skrbeti. Seveda je nakupna cena zlata dražja od prodajne, vendar so razlike zanemarljive, pri kilogramski palici, ki je vredna čez 30.000€ se bo cena med prodajno in nakupno razlikovala za okoli 800€, seveda je razlika v ceni za čas pisanja teka članka, tekom let se cena lahko spremeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *