Led svetloba spreminja osvetlitev doma in poslovnega prostora

Napredek sodobne tehnologije nam prinaša vse več praktičnih rešitev, ki jih lahko uporabljamo v vsakdanjem življenju. Rešitve, ki so se morda še sto let nazaj zdele nemogoče, in o kakršnih so si petdeset let nazaj upali s svojih najbolj norih sanjah predstavljati le največji vizionarji. Danes pa so dostopne povsod in vsakomur!

Tehnologija skrbi za napredek na področju komuniciranja, zabave, prevoza in vseh ostalih področij, vendar nas tokrat zanima prav gradnja. Vsi vemo, da se danes večinoma odločamo za energetsko varčno gradnjo, marsikdo izbere nizko energijsko ali pasivno stavbo. Vendar pa je to šele začetek – pomembno je, katere »tehnične dodatke« izberemo za svoj dom, saj ga s tem popolnoma spremenimo.

Najbolj pogoste tehnološke rešitve za stavbe

Danes vse pogosteje govorimo o tako imenovani avtomatizirani stavbi ali o pametni hiši. Kaj to sploh pomeni? Preprosto: za uravnavanje vsega v stavbi skrbi tehnologija, kar pomeni, da so pogoji bivanja boljši, stroški obratovanja stavbe pa manjši. Pametna stavba ima lahko povsem avtomatizirano ogrevanje in hlajenje, prisilno prezračevanje z rekuperacijo (ohranjanjem toplote), odtaljevanje zunanjih površin, avtomatsko vzdrževanje bazena, zalivanje zelenice, računalniško upravljano senčenje in še marsikaj, kar lahko določamo s pritiskom na gumb ali tudi kar preko mobilnega telefona, torej na daljavo. Vendar pa so te rešitve med dražjimi. Če zanje nimate dovolj sredstev ali bi radi le izboljšali že obstoječo stavbo, lahko pričnete z nečim veliko bolj preprostim: dober začetek je led svetloba.

Sodobnost prostora in led svetloba

Marsikomu se zdi led osvetlitev povsem preprosta tehnologija. Res je! Poznamo jo že kar nekaj časa, težava pa je v tem, da je doslej v svojih bivalnih in poslovnih prostorih vseeno nismo uporabljali. Kar nekaj časa je trajalo, da smo ljudje sprejeli dejstvo, da je led svetloba izjemno učinkovit način razsvetljave notranjih in zunanjih prostorov, saj kljub majhnim svetilom omogoča odlično svetilnost. Morda je temu krivo dejstvo, da led svetila sprva niso bila kaj prida estetska oziroma so delovala precej industrijsko ali »gostilniško«, danes pa so nam na srečo na voljo led svetilke, ki bi jih vsakdo z veseljem imel v svojem domu. Prav tako je postala led svetloba veliko bolj popularna, ko smo pričeli več govoriti o ohranjanju okolja in o varčevanju z energijo, kar seveda vpliva tudi na stroške obratovanja stavb. Z njo namreč dobro osvetlimo, prihranimo pri porabi energije za razsvetljavo, prav tako pa ne povzročamo dodatnega segrevanja prostorov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *