Kako igramo igro Catan?

Nekatere družabne igre postanejo tako priljubljene, da jih igramo več desetletij, saj zanimanje zanje nikoli ne upada. Sem lahko vsekakor štejemo popolnoma klasične igre kot so človek ne jezi se ali domine in spomin, zagotovo pa se najdejo takšni veliki hiti, ki bodo očitno zabavali veliko generacij, tudi med bolj posebnimi in novejšimi igrami. Ena takšnih je na primer Monopoli, druga, ki se je nikoli ne naveličamo je Activity, tretja pa zagotovo Catan –oziroma Naseljenci otoka Catan, ki je z nami že dve desetletji, in prav nič ne kaže, da bi kaj izgubljala na svoji priljubljenosti – kljub temu, da se iz leta v leto pojavlja kar precej novih družabnih iger, ki jo skušajo izpodriniti.
Kako se igra igro Catan in zaradi česa je tako zanimiva, smo se pozanimali v spletni prodajalni Chebeltza, ki je znana po tem, da ponuja igrače najvišjega razreda, med katerimi so seveda tudi družabne igre – večinoma takšne, ki obljubljajo ure in ure zabave, ob kateri se otroci izjemno veliko naučijo in razvijajo najrazličnejše spretnosti, vendar jih v klasičnih trgovinah z igračami ne boste našli.
Igra Catan se igra na šest kotni igralni plošči, znotraj katere so kot satovje zarisana šest kotna polja, ki predstavljajo različne pokrajine. Te predstavljajo gozd, pašnik, njivo, gričevje, gorovje in puščavo, in vsako od teh polj prinaša igralcu različne dobrine: v gozdu se pridobiva les, v gorovju kovina, na njivah snopi žita, v gričevju glina za opeke, na pašniku volna od ovc, v puščavi pa dobrin seveda ni. Podobno kot pri Monopoliju igralci na teh poljih gradijo naselja in jih med seboj povezujejo, velika naselja pa lahko spreminjajo v mesta. Pri tem prejemajo točke, in zmaga tisti, ki jih prvi zbere deset. Točke se pridobivajo z ustvarjanjem naselij iz surovin, katera polja prinašajo točke, pa določamo z metom dveh kock. Seveda je nemogoče, da bi imeli vseh surovin na pretek, zato je potrebno zanje trgovati s soigralci. Igra je torej na nek način strateška in zahteva veliko iznajdljivosti in spretnosti, bolj kot so igralci izkušeni, bolj pa je zanimiva.
Igra seveda ni povsem preprosta, zato je primerna za igralce, stare nad 10 let. To pa ne pomeni, da se v trgovini Chebeltza nad ponudbo družabnih iger ne bodo navduševali tudi mlajši – zanje imajo pripravljen lep kup zanimivih družabnih iger za različne starosti, ki spodbujajo najrazličnejše spretnosti in bodo gotovo zabavale vso družino.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *