Izdelava plastičnih izdelkov

Plastični izdelki so seveda narejeni iz plastike. Plastika je neko skupno ime za vrsto sintetičnih in pol sintetičnih materialov, ki jih lahko pridobivam s pomočjo polimerizacije organskih ogljikovih spojin. Plastika se v proizvodnje procesu obdela v že oblikovane predmete, polizdelke, vlakna in folije.

Pridobiva se v večini s predelavo surove nafte. Najprej se verige ogljikovodikov v nafti razbijejo s postopkom z imenom kreking v monomere tako, da nastane nekaj osnovnih tipov, ki se lahko spremenijo v nove, za pridobivanje različnih tipov plastike namenjene produkte. Nato se izvaja polimerizacija, pri kateri se monomeri povežejo v dolge verige. Tu se lahko lastnosti materiala dodatno spreminjajo in se jim dodaja barvila. Nastali polizdelki so večinoma v obliki poletov ali kroglic.

Na koncu se plastična masa segreje in jo na različne načine oblikujejo v končni izdelek.

Pri podjetju Chemets za izdelavo plastičnih izdelkov uporabljajo  3D način in sicer s plastiko polimetilmetakrilat s kratico PMMA, ki je impregniran z epoksi smolo ali voskom, njena debelina plasti pa je nekje 0,008 do 0,15 mm.

Spekter barv imajo raznolik in ga lahko izberejo sami, tako kot je specifično določen za vsak plastični izdelek posebej.  Kot prednosti izdelave njihovega plastičnega izdelka navajajo, da ga je možno barvati, saj je približek po RAL lestvici, ali pa celo impregnirati z voskom.

Priznavajo, da imajo plastični izdelki tudi slabosti in sicer največ v obliki grobih in togih površin plastičnega izdelka in dejstvom, da je brez epoksi impregnacije zelo krhek. Glavni namen njihovega plastičnega izdelka je, da je idealen za razne vizualne predstavitve v arhitekturi, vizualni komunikaciji in pa v avtomobilski industriji.

Dejansko so tiski večjih dimenzij v primerjavi z ostalimi cenovno veliko bolj ugodni, omogočajo pa tudi visoko natančnost in kot smo že omenili, naknadno ročno obdelavo, kar je velik plus saj si lahko plastičen izdelek vsak posameznik popravi do te mere, da mu bo všeč

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *