Hojica

Hojica je pripomoček za ambiciozne starše.

Tako starši, kakor tudi stari starši so danes vse bolj ambiciozni in si želijo, da bi njihov otrok čim hitreje napredoval in se razvijal. V skrbi za njegov razvoj mu skušajo kupiti vse možne pripomočke. A jaž zdravniki meni, da ni pripomočka s katerim bi lahko prehiteli zdrav razvoj otroka. Razvoj otroka je v določeni meri odvisen od naših prizadevanj, vendar obstaja določen delež, katerega pa nikakor ne moremo prehiteti.

Tako recimo ne moremo vplivati na to, kdaj bo otrok prenehal nositi pleničke, kdaj bo otrok pričel govoriti, kdaj bo otrok shodil, kdaj bo sedel in prijemal predmete, itd. Vse te stvari se zgodijo, ko je otrok dovolj star, dovolj dozorel, pa naj se starši še tako trudijo. Tako so zdravniki prepričani, da potrebe bo uporabi hojice dejansko ni. Hojica je pripomoček, s katerim bi otrok lahko hitreje shodil, a žal so analize pokazale, da ni nobene povezave med tem kdaj otrok shodi in uporabo hojice. Se pa zdravniki strinjajo, da hojica nikakor ni nevarna, saj se otrok z njo zamoti, hodi, med hojo lahko počiva. A najpomembneje je, da ga naučimo pravilno hoditi, v kolikor otrok ne hodi pravilno lahko to slabo vpliva na njegov razvoj, saj bo tudi v nadaljevanju imel kar nekaj težav, da se bo naučil pravilno hoditi. A tukaj lahko napako naredijo starši.

Hojica mora biti nastavljena na pravo višino, kar pomeni, da mora otrok imeli tla dovolj daleč stran od tal, nikakor pa ne predaleč, da bi hodil po prstih ali premalo in bi hodil s pokrčenimi nogami. Torej najpomembnejša ve višina nastavitve hojice. Ob vsem tem pa obstaja tudi nevarnost poškodb, otork lahko s hojico pade, si poškoduje glavo, predvsem kadar pride do nezaščitenih stopnic in pade po stopnicah, lahko pade tudi pri vožnji preko preproge ali preko pragov v kolikor so visoki, itd. Zdravniki so potrdili, da so v preteklosti zaradi hojice obravnavali zelo resne poškodbe glave, tudi zlome in podobne poškodbe, tako da staršem svetujejo, da v kolikor uporabljajo hojico, najprej preverijo, da ne obstaja kje kakšna ovira, preko katere bi se lahko otrok spotaknil oziroma padel in se poškodoval.

Prav tako naj starši pomislijo, da jim ta pripomoček ne bo pomagal k hitrejšemu razvoju otroka, vendar lahko le tvegajo, da se morebiti nauči nepravilno hoditi . V kolikor pa se starši odločijo in jo uporabijo, pa naj to naredijo po 6 mesecu starosti, ko se otrok lahko že svobodno giblje, otroku naj dajo na voljo dovolj prostora, da se lahko giba in raziskuje, predvsem pa mu naj omogočijo tudi možnost zabave. Otrok lahko v hojici doseže hitrost do 10 kilometrov na uro. Kar je dokaj hitro gibanje za nejgove mejhne nogice. Pri takšni hitrosti se lahko otrok zatakne v še tako majhno stvar in lahko pade. Nevarnost pa predstavljajo tudi kuhinjski toli in preproge. Otrok je lahko v hojici na dan le nekaj minut. V tem času se otroci ravno prav razgibajo.

V kolikor se uporablja hojica le nekaj minut na dan, nikakor ne more biti nevarna.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *