Brinjevec zdravi

Med močnimi alkoholnimi pijačami jih je kar nekaj, ki veljajo za tipično slovenske, in ena takšnih je tudi brinjevec – sadno žganje, ki se proizvaja iz jagod brina oziroma Juniperus communis. Pijača je povsem bistra ter ima izrazit vonj ter okus po brinju, ki nekaterim ni preveč pri srcu, a kljub temu velja, da je brinjevec pri nas kar pogosto v uporabi – še zlasti v času velikih praznovanj kot je na primer velika noč. Brinjevec je namreč znan po tem, da blagodejno vpliva na želodec ter izboljšuje prebavo.
Brinove jagode se z grmičevja, ki raste predvsem na področju Krasa, obirajo pozno poleti in jeseni, torej nekje od konca avgusta do novembra. Jagode za brinjevec se zmelje, doda se jim voda in kvasovke, nato pa sledi skoraj mesec dni fermentacije in nato destilacija v kotlu za žganjekuho. Pri tem pa ne pridobimo zgolj brinjevca, temveč tudi brinjevo eterično olje, ki je zelo uporabno v kozmetiki, med drugim tudi za odpravljanje celulita, ali pa tudi za masažo pri bolečih sklepih in mišicah. Brinjevec ima sicer okoli 45 odstotkov alkohola.
Za kaj vse je brinjevec uporaben? Poleg tega, da spodbuja prekrvavitev trebušne votline in tako pomaga pri prebavi, so ga marsikdaj priporočali tudi ženskam pri menstrualnih težavah, saj po njegovem zaužitju dobimo prijetne občutek, da je celotna trebušna votlina prijetno topla.
Brinjevec običajno popijemo sam, nekateri pa ga tudi mešajo s tonikom namesto džina – tako kot džin, je tudi brinjevec namreč grenak.
Če so vam učinki brina všeč, vendar za to ne želite uživati alkohola, pa seveda lahko posežete tudi po brinovih jagodah. Zrele, torej že skoraj povsem črne jagode, lahko posušimo, nato pa iz njih pripravimo poparek oziroma čaj. Ta se priporoča pri revmatičnih obolenjih, vendar uživanje ne sme biti dolgotrajno. Sicer pa se brinove jagode vse pogosteje uporabljajo v kulinariki, na primer za marinade in omake, pri jedeh iz divjačine pa brez njih sploh ne gre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *